Forza Italia

We zijn net terug van vakantie in Italië en laat ik maar meteen van de gelegenheid gebruik maken om  enkele misverstanden uit de weg ruimen:

Niet alle wegen leiden naar Rome.
Alleen de A1 leidt naar Rome, alle andere leiden (meestal) nergens naar.

Zelfs de Via Roma, de meest voorkomende straatnaam waarvan je toch zou vermoeden dat tenminste deze naar Rome zou leiden, leidt niet naar Rome. Dit in tegenstelling tot Eindhovense weg die wel altijd naar Eindhoven leidt, of je nou van Best, Son, Geldrop, Nuenen, Veldhoven of Valkenswaard komt. Zoals elk Nederlands dorp zijn Kerkstraat, Schoolstraat, Hoofdstraat en Nieuwstraat heeft, heeft Italië zijn Via Roma, Via Verona, Via Verdi en Via Rossini. Staat wel wat voornamer en er spreekt wel wat meer cultuur uit vind ik.

De Italiaanse vrouwen zijn niet de mooiste ter wereld.
Volgens het gezegde ziet de Italiaanse vrouw eruit als een Romeinse Godin. Nou weet ik niet hoe een Romeinse godin eruit ziet, want ik ben er nog nooit een tegengekomen, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen. Toegegeven: de Italiaanse vrouw ziet er niet verkeerd uit. Ze is modieus en vrouwelijk, maar helaas heeft een Romeinse godin ook een Romeinse neus en die zijn niet zo mooi. Lijken meer op een Italiaanse sculptuur. Dus zijn Italiaanse vrouwen niet de mooiste. Bovendien zien ze er vaak ouder uit dan dat ze in werkelijkheid zijn.

De Italiaanse wielrenner is niet de beste ter wereld.
Ok, ze zullen eerder op de top van een berg zijn en ze zullen wel de sprint van ons winnen, maar echt koersen kunnen ze niet zo goed, zeker niet als er een beetje wind staat. Van waaiervorming en uit de wind zitten/zetten hebben ze geen kaas gegeten. Op een gegeven moment kon ik aansluiten bij ’n groepje tot in de puntjes gesoigneerde renners. Over straatnamen gesproken: het was (niet toevallig?) in de Via Capsones. Het zag er allemaal heel professioneel uit, maar er zat geen tempo, geen “schwung” in. Die heb ik er beiden maar even ingebracht en toen ging het ineens een stuk sneller. Wielrennen blijft toch een sport van de “oude Flandriens” en die zijn er in Italië niet. Maar je kunt er wel heerlijk fietsen. Altijd mooi weer.

De 1e anderhalve week hadden we constant tussen 24 en 27 graden. Ideaal fietsweer.

De laatste week was het met 40 graden weliswaar uitstekend weer om aan het strand te luieren, maar minder om te fietsen in een nogal bergachtige omgeving.

Wat wel waar is: in Italië maken ze de mooiste dingen. Qua cultuur, kunst en historie is het “the place to be”. We zijn oa. in Venetië, Padua, Treviso, Pisa, Lucca, Florence, Siena en Volterra  geweest, de ene stad nog mooier dan de ander. We hebben werken bewonderd van Donatello, da Vinci, Michelangelo, Galileo Galilei, Gutti en noem maar op. Om nog maar te zwijgen van de echte meesterwerken zoals Guerciotti, Tommasini, Chesini, Pinarello, Colnago en Campagnolo. Het toppunt van (de) Italiaanse kunstnijverheid.

De Fransman

Terug naar Fietsverhalen.