Veldrit 2011 (1)

Opening veldritseizoen 2011-2012 (25-09-2011)

Met zijn oude vertrouwde KNWU- rugnummer 13 is Roland van Erp gisteren als 28e geëindigd in de openingsveldrit van de KNWU in Harderwijk. Gekscherend had hij zijn vrouw verteld dat hij minmaal 40 renners zou moeten inhalen om tevreden te zijn. Op zich een boute uitspraak want na enkele jaren van afwezigheid met nul komma nul punten in het regelmatigheidsklassement, was het maar de vraag of ik nog wel mee kan komen bij de Masters. Wel startend vanaf ca de 70e plaats haalde hij dus dat beoogd aantal. Mogelijk had er nog meer in gezeten want zijn inhaalrace bracht hem in de laatste ronde nog tot in een groepje waarin plaats 20 nog te vergeven was. Toen was echter de brandstof op aan het raken en kwam ik total-loss over de finish.

Ik heb in de zomerperiode toegewerkt naar verbetering van mijn startinterval en dat heeft zich vertaald in betere uitslagen in conditietests (Power profile) bij Sportmax. Uit de laatste test kwam naar voren dat ik opnieuw weer ruim op amateur A niveau rijdt en dat mijn 30 seconden interval (sprint) zeer duidelijk verbeterd is. Daarnaast ben ik ook ongeveer 2 kilogram afgevallen. Uit mijn analyse van het vorige “net niet’ cyclocross-seizoen kwam namelijk naar voren dat ik het bij de start laat liggen en dan achter de feiten aan fiets.

Met dit in het achterhoofd bereid ik me dan ook anders voor tijdens het inrijden voor de wedstrijd en in mijn weg- en veldtrainingen. Ik kon dan ook als een ‘duveltje uit een doosje’ vertrekken in Harderwijk en had in het eerste rechte stuk al 20 coureurs te pakken. De andere 20 werden ingehaald door ‘haasje over te springen’ van groepje naar groepje waarbij ik achteraf te horen kreeg ‘dat ik het ‘nog niet verleerd ben en het technisch en conditioneel wel goed zit. Zulke woorden uit oud-cracks als Ton van Korven 15e,Frank Groenendaal (oud Nl kampioen) 20e, Adriaan van Londen 22e, Edwin van Pinxteren 25e geven wel aan dat dit na 5 jaar afwezigheid bij de KNWU smaakt naar meer en ik het komende cross-seizoen ga deelnemen aan zowel KNWU als NWB-wedstrijden. Doelstelling is minmaal een podiumplaats te pakken bij de NWB en een goed optreden neer te zetten bij de NK in Huijbergen in jan 2012.

Volgende week start ik in Baarlo bij de openingswedstrijd van de NWB.

Roland van Erp