Gran Canaria 2016

Ook dit jaar werd het Spaanse paradijs door Velocitas fietsers bezocht, zes in totaal: Peter, Marcel en Ad van der Vleuten Frans Louwers, Frans Pelzers en Jelle van Leuken.

De ervaren Gran Canaria gangers hadden alles prima geregeld inclusief het warme onthaal, door de vaste Velocitas Taxi chauffeur, tevens kroegbaas. Verblijfplaats was Playa del Ingles, fiets verhuur en vertrek van de begeleide tochten, was ongeveer 15 min wandelen van het hotel, het strand was eveneens dichtbij.  Al met al een top locatie

Bij het fietsverhuur bedrijf stonden onze fietsen op maat afgesteld klaar en na een beetje administratie konden we op weg. Fiets keuze was er volop, Carbon of Aluminium frame, groepen varieerde van 105 Ultegra Dura Ace, keuze tussen velgremmen of schijfremmen. Merken van Cannondale tot Pinarello E-bikes, mountain bikes etc...Gran Canaria, zo bleek, is een echt fietsers paradijs.

Meeste van ons hadden gekozen voor de keurig onderhouden Cannondale Caad12,  een prima fiets

Het weer was, die 2de week van maart, heel de week super, net als tal van andere toeristen stonden we foto's te maken van de "temp. borden"  27 graden dat moesten ze thuis weten :) Heel de week blijf t trouwens ideaal, soms wat harde wind, overdag warm, zonder er last van te hebben, en 's avonds koelde het lekker af.

Ook op het hoogste punt van het Eiland Pico de las Nieves (~ 2000M), dragelijke temperatuur, geen sneeuw, wel fris in de afdaling. Al met al weer waar we in Nederland van mogen hopen dat we het in de zomer krijgen.

En nu het fietsen, elke dag vertrokken er onder begeleiding van een gids een aantal fietsgroepen. Je kon je per rit inschrijven in de klasse van je keuze: Hobby, Sport of als je echt goede benen had Sport XL.

De eerste rit was op donderdag naar Monte Leon, dit was de herstel rit van het programma welke volgde op de zwaarste etappe,  de Gipfeltour.

Mooi moment voor ons om in te stappen, Frans P en Jelle besloten rustig te starten in Hobby de rest volgas in sport, sport XL. Etappe was tussen 46-46 KM lang, hoogte meters tussen 820-1330 meter.

De routes waren stuk voor stuk fantastisch evenals het gedrag van de lokale automobilist. ‘s- middags werd er altijd gepauzeerd in "speciale bike rests" voor de inwendige versterking en voor drinken. Tijdens deze lichte tocht werd al snel duidelijk wat de rest van de week te wachten stond. Lange beklimmingen van 10 KM of meer met steile stukken, veel haarspeld bochten en prima asfalt.

Maar vooral fantastische vergezichten en super afdalingen. Het voert te ver om alle tochten te beschrijven dus hier een paar hoogtepunten:

Fietsen langs de kust: super vergezichten mooie baaien race asfalt en continue klimmen en dalen, een tripje van 70 KM naar het zuiden leverde als snel 1000m klimmen op.

En dan de wind, op de heenweg beuken tegen de wind in snelheden van rond of onder de 20km/h. Terug tikte de meter soms 60km/h aan en lange trajecten werden met gemiddelde snelheden rond de 50km/h afgelegd, hobby groep.  Mocht je je afvragen is dit nu iets voor mij, is dit niet veel te zwaar,...geen zorgen instap op hobby niveau is voor mensen die 2500 KM of meer per jaar rijden, daarnaast werd er altijd goed gewacht op elkaar.

Pico de las Nieves is het apart vermelden waard, een koningsrit van 93km met 2500 hoogte meters. Heen en terug over de zelfde weg. Het klimmen begon eigenlijk meteen buiten Playa del Ingles vanaf de voet van de beklimming was het nog 1330 Meter klimmen naar de top van 1900 Meter. We hebben de rit van ruim 5 uur in etappes gedaan.

Onderweg werd er keurig gewacht op elkaar en zo nodig opgehaald of aangemoedigd, sfeer en onderlinge support was super. Tijdens de laatste stop werd ons verteld dat het nog 6 km zou zijn naar de top, de laatste 6 km werden pas afgelegd na de eerste 6 het bleek nog 12km vanaf de pauze te zijn. Moet zeggen dat ondanks de verstand op nul pogingen je toch gaat verlangen naar het einde van de rit, dwz afdaling. Naast fysiek dus ook mentaal uitdagend.

Maar des te meer genieten van het resultaat, sommige hebben langer mogen genieten van de klim dan andere. Zo heb je berggeiten en bergolifanten.

Die laatste zijn overigens niet perse in het voordeel bij afdalingen, tjee wat waren die mooi, overzichtelijk veilig en lang.

Al met al is het een heerlijke week geweest vanwege het gezelschap de omgeving het weer en de gezamenlijke passie voor fietsen. Het is een genot geweest dit te ervaren.

Ik kan het iedereen van harte aanbevelen om dit in het voorjaar te doen, wellicht tot in Gran Canaria.

Oh ja mocht je je afvragen wat kost dat...inclusief vluchten eten begeleide tochten fietshuur etc. rond de 500 Euro.