Gran Canaria 2012

Verslag fietsvakantie Gran Canaria van 6-3-2012 tot 13-3-2012

Op 6 maart zijn Peter van der Vleuten en ondergetekende vertrokken voor een week fietsvakantie op Gran Canaria, een van de Canarische eilanden.

Hier schijnt de zon altijd en is de temperatuur in de winter continue tussen 20 en 25 graden. 

Van te voren hadden we alles geregeld: een goedkope vlucht met Ryanair (130 Euro pp), een goedkoop appartement in Playa del Inglès (140 Euro pp) en een fietsarrangement (210 Euro pp).

Het fietsarrangement was nog het duurste, maar de prijs was het wel waard.

Dit arrangement hield in: 1 week fietshuur (Cannondale Synapse Compact met Shimano Ultegra ), 5 toertochten met professionele begeleiding, 1 t-shirt, 2 bidons en dagelijks 1 powerbar.

Overigens kun je al voor 175 Euro een fietsarrangement hebben met een Cannondale Synapse Compact (of Triple) met Shimano 105, maar deze hadden ze helaas niet in mijn maat in die periode.

Wat het appartement betreft: ik had van te voren aan de receptie doorgegeven dat we een hele week gingen fietsen, dus dat de kamer èn rustig moest zijn èn dat we goede bedden moesten hebben. En hoewel tegenover het appartement een van de drukste winkel- cq uitgaanscentra “de Kasbah” ligt voldeed het 100% aan onze eisen. Bovendien lag in onze achtertuin een heel groot, goed onderhouden zwembad, en op 150 meter lopen de boulevard en het strand. Hoewel we in het appartement ook een keukentje hadden hebben we hier weinig gebruik van gemaakt, uit eten gaan is daar hartstikke goedkoop. Bijvoorbeeld Chinees buffet, voor 8 Euro zoveel eten als je wilt. of paëlla voor 2 personen inclusief 1 liter Sangria voor 20 Euro!!! 

Het keukentje hebben we alleen gebruikt om koffie te zetten, om water te koken voor soep of instant pasta en om eieren te koken/bakken.

Dan het fietsen: om 09:00 uur ’s ochtends was het verzamelen bij de Free Motion shop, bidons vullen, powerbar pakken en afspreken met welke groep je meewilde.

Er was altijd keuze uit 2 groepen, soms zelfs 3. Het verschil zat hem in de afstanden. De eerste 3 dagen was onze groep ongeveer 10 man/vrouw groot, de laatste 2 dagen waren we zelfs met ’n man/vrouw of 20. De groep bestond uit een nogal gemêleerd gezelschap: Duitsers, Nederlanders, Belgen, Engelsen en Noren. Af en toe ’n Oostenrijker, Zweed of andere nationaliteit.

Op vrijdag stond de zwaarste, moelijkste en langste tocht op het programma: “de Gipfeltour”, 101 kilometers lang en 2500 hoogtemeters naar de “Pieco de las Nieves”, met 1925 meter het hoogste punt van Gran Canaria. Peter is naar de top geweest, ik helaas niet door omstandigheden. 

De tochten waren stuk voor stuk schitterend; een mooie natuur, prachtige vergezichten (op zee of in de vallei) en goed geasfalteerde, rustige wegen (in het binnenland welteverstaan; de kustweg was nogal druk). Er is geen meter vlak en het gaat steeds op en neer, dit in tegenstelling tot de Mont Ventoux, of de Alpe d’Huez, waar het continu klimmen is.

Peter, die toch op heel veel verschillende plaatsen heeft gefietst, vond het hier ook fijn fietsen en vind het voor herhaling vatbaar. Dus indien iemand geïnteresseerd is geraakt: je hebt nog ’n paar maanden tijd om erover na te denken.

Frans Pelzers

www.free-motion.net