Blessures & Verzorging

FYSIO-TEAM BV is in 2009 toegetreden tot Sportmáx. Dit is een samenwerkingsverband tussen het SMA (Sport Medische Afdeling) van het MMC en een aantal gespecialiseerde sportfysio-therapeuten in de regio. Binnen het SMA breng ik ook mijn wielerexpertise in bij de totstandkoming van een TMC (Top Sport Medisch Centrum) op wielergebied, als onderdeel van een samenwerking tussen de KNWU en het MMC. Ook maak ik sinds 2009 deel uit van de parame-dische staf van de Nederlandse wielerprofformatie Skil-Shimano op free-lance basis. Voortvloeiend daaruit ben ik met deze ploeg mee geweest in 2009 naar de Tour de Qinghai Lake in China als soigneur.

Wat doet een algemeen fysiotherapeut?
Een fysiotherapeut behandelt patiënten met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Onder het houdingsapparaat worden de botten waaronder de wervelkolom verstaan en onder het bewegingsapparaat worden gewrichten, gewrichtskapsel en banden, spieren en zenuwstelsel verstaan. Binnen de fysiotherapie bestaan verschillende specialisaties, waaronder Sportfysiotherapie. Ik ben opgeleid en geregistreerd conform de eisen van de NVFS (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheiszorg).

De vermelding NVFS® geeft aan dat je te maken hebt met een geregistreerde sportfysiotherapeut die zich voortdurend moet bij- en herscholen om te voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen.

Wat doet een Sportfysiotherapeut?

Een sportfysiotherapeut houdt zich bezig met klachten aan het bewegings-apparaat, die ontstaan zijn door of tijdens sporten voor zowel de breedte-sport als de topsport. Daarnaast kan hij sporters begeleiden tijdens hun (sportspecifieke) revalidatie. Ook kan een sportfysiotherapeut advies geven over de trainingsopbouw, schoeisel, braces/tapen en preventieve maatregelen om verdere blessures te voorkomen. Een sportfysiotherapeut die als aandachtsgebied het wielrennen heeft dient op de hoogte te zijn van de afstelling van fietsen en schoeisel en de invloed die dit kan hebben op blessures.

Overbelastingsblessures in het wielrennen

Ontstaanswijze chronische blessures
De chronische blessures ontstaan vaak a.g.v. overbelasting. Met overbelasting wordt bedoeld dat er meer van het bewegingsapparaat gevraagd wordt dan dat het (fysiek) aankan, de fietsbelasting is groter dan de belastbaarheid van de wielrenner. Of er wordt op een verkeerde manier gebruik gemaakt van het bewegingsapparaat. Dat kan ook als overbelasting gezien worden (verkeerde fietshouding bijvoorbeeld). Belangrijk is dus een juiste fietsafstelling. Spieren en pezen zijn opgebouwd uit vezels. Deze vezels liggen in een bepaalde richting. Bewegen in deze richting is optimaal om kracht te leveren. Als er onder een andere richting kracht geleverd moet worden, kunnen een aantal vezels teveel belast worden en andere vezels worden niet/nauwelijks gebruikt. Hierdoor kunnen er kleine scheurtjes in de spier/pees ontstaan. In eerste instantie hoef je dat niet eens te merken, maar hoe langer je de pees/spier verkeerd belast, hoe groter de schade en hoe langer het herstel. Met name pezen herstellen langzaam, aangezien ze slecht doorbloed zijn.

Roland van Erp

Zie ook: inleiding artikel blessures.doc